Kanatlı Hayvancılık Sektöründe Neler Yaşanıyor?
Kanatlı hayvan sektörünü ele alalım dediğimizde ilk akla gelen tavuk olmaktadır. Dünyada ve ülkemizde gerek kırsal gerekse de şehirlerinde yakınlarında kurulan modern tesislerde üretimi en fazla olan kanatlı hayvan türüdür. Tavuk ve tavuk ürünleri ülkemizde ve dünyada en çok tüketilen gıdaların başında gelmektedir o yüzden sektör ağı çok yaygındır. Piliç eti hayvansal ürünler içersinde en ekonomik olanıdır ve sağlıklıdır. Her kesimin ekonomik olarak ulaşabileceği bir gıda türüdür. Tavuk üretimini iki başlık altında değerlendirebiliriz. Birincisi et ihtiyacını karşılamaya yönelik etlik tavuk üretimi ikincisi ise yumurta ihtiyacını karşılamaya yönelik yumurta tavukçuluğudur. Şimdi bunları tek tek ele alalım..
Etlik Üretim İçin Piliç Yetiştiriciliği
Etlik ihtiyacı karşılama yönelik piliç üretiminde nelere dikkat edilmelidir ya da hangi kriterlere göre bu üretim yapılır. Öncelikle üretim süresi kısa olmalı 45 gün kadar bir süre ön görülmelidir, seri üretim söz konusu olduğu için yoğun bir üretim döngüsü olmalıdır, iş gücü düşük olmalıdır, kırmızı et dikkate alındığında beyaz etin yani tavuk etinin daha ucuz olması gerekiyor, sindirimi kolay, kolesterol ve yağ oranın da düşük olmalıdır, bunlar üretim öncesi bilmemiz gerekenlerdir. Peki üretim nasıl yapılır..
Bu işe girmiş bir üretici gerekli uygun koşulları sağladıktan sonra üretimini isterse kendi başına isterse entegre firmalarda birlikte yapabilir. Kendisi yapmak isterse zor bir süreçten geçmesi gerekiyor. Çünkü tek başına başladığı işte sağlık, civciv temini, yem temini, nakli, kesimhane, sağlık kontrolleri, pazarlama gibi birçok firmalarla ayrı ayrı ilişki kurmak zorundadır. Şayet üretici entegre bir firmayla anlaşırsa sadece civcivleri büyütüp kesilme aşamasına gelene kadar ki süreçte bakım ve idaresini yapar. Üretici civcivleri entegre firmadan alır ve 35 ile 45 gün arasında kadar büyütür ve sonrasında satar, satım işlemi tamamlandıktan sonra üretici hayvanların bulunduğu kümesi temizler, bakımı yapar, dezenfekte ettikten sonra yeni civciv alır ve yetiştirmeye tekrar başlar. Bir tavuk üreticisi yılda ortalama 4 ile 7 sefer üretim yapabilmektedir. Kümeslerde hayvanlar taşlık üzerinde bulunur. Üreticiler genellikle kafes tercih etmez, yemlik ve suluklar hayvanların önünde bulunur, etlik piliç üretiminde her hangi bir sınırlama yoktur. Aynı şekilde tüm dünyada ne tüketiminde ne üretimine bir sınırlama konmamıştır. Kolayca pazarlanabildiğinden tüm dünyada çok yayın bir sektör haline gelmiştir. Piliç etinin hazırlanması, pişirilmesi ve sindirilmesi çok kolaydır.
Yumurta Tavukçuluğunu Ele Alalım
Tavuk ve tavuk ürünleri çok önemli bir endüstri haline gelmiştir. Dünya ve ülkemizde yaygın olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Yumurta tavukçuluğu da ihtiyaca paralel olarak büyümüş ve gelişmiştir. Yumurtanın faydalarını ele aldığımızda beslenme açısından çok faydalı bir gıdadır. Yumurta anne sütünden sonra gelen en önemli ve bütün besin değerlerini içersinde bulunduran tek gıdadır. Yumurta içersinde en değerli proteinleri içermektedir. Yumurtada a,d,e ve b vitaminleri bulunmaktadır. Üretici yumurta tavukçuluğuna başlamadan önce tüm koşulları yerine getirir kanatlı hayvanlar için kümesi en uygun şekilde hazırlar ve üretim için 16 haftalık yarka denilen dişi tavukları temin eder ve bunları kümese doldurur. Tavuklar sürekli yemle beslenerek belli periyotlarda yumurta vermeleri sağlanır, daha sonra yumurtalar entegre firmaya gönderilir ve piyasaya sürülür,
Yumurta Tavukçuluğu ile Etlik Tavukçuluğu Karşılaştıralım
Etlik Tavukçuluk - Yumurta Tavukçuluğu
AVANTAJLARI
üretim süresi kısadır genellikle 45 gün olur
sürekli üretim söz konusudur.
Yemin ete dönüşme oranının yüksek olması,
iş gücü diğer üretim faaliyetlerine göre daha azdır.
kırmızı ete oranla maliyeti düşük ve piyasası daha ucuzdur.
yağ oranı düşüktür.
besin değeri yüksektir.
|
Diğer kümeslere oranla 4-5 kat daha fazla tavuk beslenir.
Altlık kullanma gibi bir durum yoktur.
yumurtalar daha hijyeniktir.
yemden yaralanılma oranı yüksektir
yere yumurtlama yapmazlar .
Yetiştirilen tavuklar kapalı bir alanda oldukları için bakım ve beslenmeleri kolaydır.
yumurtaları diğer tavuk yumurtalarından biraz daha büyük olmaktadır.
hastalıklara bağlı olarak ölüm oranı daha düşüktür.
iş gücü gereksinimi düşüktür.
tavukların kontrolü kolaydır.
hastalık kontrollerini yapmak basittir.
|
SAKINCALARI
Hayvan başına düşen masrafları kafes maliyeti nedeniyle fazladır.
hayvanlar kümeslerde yani doğal ortamlarının dışında yetiştirildikleri için bakımları daha zordur.
güçlü bir havalandırma sistemine ihtiyaç vardır.
tavuklar toplu halde yaşadıkları için hastalığın buluşma riski vardır. Bu yüzden sürekli sağlık kontrolü yapılmalıdır.
|
Hayvan başına düşen masrafları kafes maliyeti nedeniyle fazladır.
yumurtaların çatlak olma olasılığı yüksektir.
yazın, gübrede fazla miktarda sinek ürer ve sorun yaratır.
kafeslerde biriken gübreyi belirli aralıklarda temizlemek gerekir.
tavukların hareket alanları kısıtlı olduğu için karaciğer yağlanması nedeniyle hastalanma olasılıkları vardır.
güçlü bir havalandırma sistemine ihtiyaç vardı.
yumurtalar sürekli olarak ayıklandığı için yedekte tavuk bulundurulması gerekmektedir.
|
Et Tavukçuluğunun Ülkemizde Gelişimi
Ülkemizde tavukçuluk sektörü, 1970’li yıllarda başlamıştır. O zamanlar tavuk ve tavuk ürünleri üretimi pahalı ve sınırlı bir şekilde yapılmaktaydı. 1980 yıllarda ise kanatlı hayvan üretimi faaliyetleri yayınlaşmış kapasite oranları artmış ve entegre tesisler çoğalmıştır. Sektörde büyük bir gelişme yaşanmıştır. Bu tecrübelerden yola çıkarak 1990’lı yıllarda ise dünya standartları yakalanmış, büyük yatırımlarla birlikte sürekli üretim sağlanarak günümüze gelinmiştir. Tavuk üretiminde Türkiye söz sahibi haline gelmiştir. 2000’li yıllarda tavuk üretim sektöründe AB uyum çalışmaları başlamış ve 2005 yılında AB ülkelerinde ithal edilebilinecek seviyeye gelinmiştir. Ülkemizde üretilen tavuk ve tavuk ürünlerinin yüzde 80’i son derece modern tesislerde üretilmektedir.
Yumurta Tavukçuluğunun Ülkemizde Gelişimi
Ülkemizde 1970’li yıllarda başlamıştır yumurta üretimi yıllar geçtikçe üretim alanında süreklilik sağlanmıştır daha kaliteli bir üretim sağlanmıştır. Türkiye yumurta üretiminde dünyada ilk 10 içersinde yer almaktadır. Bunda ülkemizdeki tüketiminde payı yüksektir. Türkiye’de yapılan üretim ile hem vatandaşlarımızın hem de dünyadaki insanlığın hayvansal protein ihtiyacı karşılanmaktadır. Türkiye’nin üretimden ziyade en büyük avantajı coğrafi konumudur. İstenilen ürünler en kısa sürede istenilen ülkeye ihraç edilebilmektedir. Yumurta üretiminde standartlar bellidir. Üretim türk gıda kodeksi tebliğine uygun olmak zorundadır. Yumurtalarında pazarlanması ve etiketlenmesi de ayrı bir kriterdir. A sınıfı üretilen yumurtalar direk tüketim için insanlara sunulurken B sınıfı üretilen yumurtalar gıda sanayisinde değerlendirilir. A sınıfı yumurtalardan bahsetmek gerekirse 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılmak zorundadır. Ve yumurtaların son tüketim tarihi 28 günden fazla olamaz. Taze yumurta olarak belirtilen yumurtaların üzerinde tarih yer alır. Yumurta ve tavuk arasındaki bağlantıyı ele alan bir konu da yarka tavuğudur şimdi bunu kısa inceleyelim..
Yarka tavuğu yumurtlama dönemine gelmiş tavuğa denir. Civciv olarak dünyaya gelen bir tavuğun yarka adını alabilmesi için 20 haftalık olması lazım. Bu süreçte sonra sağlıklı ve bakımları yapılmış olan tavuklardan istenen verim alınır. Yarka tavuğu yetiştiriciliği büyük bir özveri ister, tavukların beslenmesi, bakımı ve sağlık kontrolleri zamanında yapılmalıdır. Tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta bu süreçlerden geçtikten sonra bizlere sunulur..