• Yarka Tavuk Fiyatları

    Yarka Tavuk Fiyatları


         Yarka tavuk fiyatları firmadan firmaya değişkenlik gösterebilir. Çünkü burada önemli olan yarka tavuğunun yetiştirilmesi ve sağlıklı olmasından kaynaklanmaktadır. Biz firma olarak bugüne kadar üretmiş olduğumuz her yarka tavuğunda kaliteyi ön plana çıkardık ve bunun için sağlıklı olmasını da başardık. Yarka tavuk fiyatlarına geçmeden önce isterseniz bilmeyenler için yarka tavuk nedir? bu konu hakkında siz değerli takipçilerimizi aydınlatarak başlayalım.

         Yarka Nedir?

    Firmamızı arayarak bize sorulan soruların başında yarka ne demektir? Sorusu geliyor. Çünkü yeni girişimciler için tavukçuluk sektörü önemli bir gelir kapısı ve doğru kümes ve doğru tavuk yetiştirildiği zaman başarılı sonuç alabileceklerini çok iyi biliyorlar.  Her tavuğun cinsi fark etmeksizin bir yaşam süresi ve süreci vardır. Tavuklar henüz yumurtadan çıktıklarında genel olarak civciv şeklinde isimlendirilirler ve bu isimlendirme ise 20 günlük olana kadar da devam eder. 20 günden sonra 1,5 aylık yani 45 günlük olana kadar da halk arasında ferik şeklinde tanımlanırlar. 45 gün sonra tavuk yumurta vermeye başlayacaktır. İşte bu ilk yumurtasını bırakıncaya kadar ki geçen sürede tavuk yarka şeklinde tanımlanmaktadır. Yani kısaca şunu söyleyebiliriz ki bir tavuğun yumurtlamadan önceki gelişim süreci yarka şeklinde tanımlanacaktır. 

          Günümüzde tavukluk sektörü denildiği zaman aklımıza ilk gelen salma tavukçuluk ve köy tavuğu yetiştiriciliğinde adı geçen kelimelerden birisi Yarka tavuğudur.
    Bir tavuk için artık yetişmiş denilebilmesi için 20 haftalık bir sürenin geçmiş olması gereklidir. Dolayısıyla bu gelişim süreci içerisinde yarkalar 19–21 hafta arasındaki olan tavuklardır. 21. Haftaya geldiklerinde ise yumurtlama zamanlarına girdiklerinden dolayı artık ilk yumurtalarını da vermeye başlayacaklardır. Günümüzde yarka tavuğu yetiştiriciliğine büyük bir rağbetin olduğunu da söyleyebiliriz. Yeterli ve de dengeli bir beslenme kültürünün oluşmasıyla birlikte yumurtanın da insan vücudu için protein deposu olduğunu düşünürseniz bilimsel olarak da büyükşehirlerden başlayan bu tavukçuluk sürecinin ülkenin her tarafına yayılmış olduğunu görebiliyoruz. Türkiye’de artık organik ve doğal beslenme tarzı iyice oturmaya başlamış ve tavukçuluk süreci de kendisini iyiden iyiye göstermiştir.

           Yarka tavuklar günümüzde salma tavukçuluk ve yumurta tavukçuluğu ya da köy tavukçuluğu, hatta gezen tavuk şeklinde tanımlandıkları gibi organik yumurta üretimi noktasında da önemli bir yatırım şekli olmuştur. Üreticiler yumurta sektöründe tavukları civciv şeklinde alarak 20 haftanın geçmesini beklemektense yarka alarak birkaç hafta sonra yumurta üretimine başlamayı tercih ederler. Bir üreticinin yumurta tavuğu beslemesinin amacı da yumurtadan para kazanmaktır. Yarka tavuklar için genel olarak bir tanımlama yapacak olursak üreticilerin oldukça hassas oldukları bir dönemdir. Çünkü yarkaların bu sürecin sonunda üretim aşamasına geçebilecek olmasından dolayı yumurtlayacaklar ve yumurtadan kazanç elde edilmeye başlayacak. Başarılı bir yetiştiricilik yapılmak isteniyorsa civcivlikten başlayan süreçte tavukların yumurtlama dönemine kadar her şeyin en doğru şekilde ilerletilmesi gereklidir. Bu süreç önemlidir çünkü tavuklar bu süreçten sonra yumurtlamaya ve kazanç sağlamaya dönüşeceğinden dolayı sürecin elverişli olup olmadığı da sonraki dönemde belli olacaktır. Bir tavuk için kısa yoldan anlatacak olursak civciv, ferik, yarka şeklinde isimlendirilen tavukçuluk sürecinde üretim sahasının hijyeninden tutun, kümesin ısısına, aşılarından tutunda hekim kontrollerine varıncaya kadar sürece mutlaka hassasiyet göstermek gerekecektir. 

          Firmamız tavukçuluk sektöründe % 100 müşteri memnuniyetini sağlayarak yarka satışı yapmaktadır. Yüksek talep edilirliği ile birlikte güvenilir firma olarak ön plana çıkan markamız bugün garantisini de belgelemiştir.

           Sitemiz üzerinden yarka satışları ve yarka tavuk fiyatları ile ilgili 7/24 detaylı bilgiler alabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz size en hızlı yanıtları vererek ihtiyacınız olan bilgileri de sağlayacaklardır. Aynı zamanda ücretsiz olan danışmanlık hizmetimizden de yararlanabilirsiniz.

          Firmamız prensip edindiği kalite ve güven ilkeleri ışığında müşterilerine her zaman bol kazançlar diler.

          FİRMAMIZDAN GEÇECEĞİNİZ SİPARİŞLERİNİZ EN KISA SÜREDE SİZE ULAŞTIRILACAK VE SİZDE GÜNLERCE SEKTÖR İÇERİSİNDE DOLANMAK ZORUNDA KALMAYACAKSINIZ.

         Firma olarak yeni bir iş kurmak isteyen siz değerli girişimcilerimiz. Amacımızın yarka tavukçuluk hizmeti yapmak isteyen sizlere kazancın yolunu açmak ve en doğru bilgilerle birlikte donanmanızı sağlayarak mutlu müşterilerinizin olmasını sağlamaktır.
    Tavukçuluk sektörün de önemli bir konu vardır. Bu da işe başlamak ile uygulamanın birbirinden farklı olduğunu kabul etmek gerekliliğidir. Kendinize eğer yeni bir iş imkanı oluşturmak ve bu işten de ciddi paralar kazanmak istiyorsanız bizimle iletişime geçerek her türlü yardım ve desteği de size sunacağımızı kesinlikle aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Firmamız yetiştiriciliğinden tutun da sattığı her türlü ürünü kendi çiftliğinde gerçekleştirmiş ve deneyimleriyle birlikte en doğru üretim modelini de tamamlamıştır. Bizimle çalışacak olan siz değerli müşterilerimizin tamamına uzman desteği sunacağımızı da asla unutmamalısınız. Bizden alacağınız bilgiler doğrultusunda gireceğiniz tavukçuluk sektörü içerisinde başarı sağlamamanız da mümkün olmayacaktır.

                  İhtiyaç duyduğunuz her konuda bizi arayabilirsiniz!

            Bizden alacağınız yarkalarla ilgili olarak sizin için gerekli olan her türlü bakım hakkında size detaylı bilgilendirmeler yapılacak ve bizim takipçimiz olmaya da devam edeceksiniz. Bizim amacımız yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi sizin küçük ya da büyük olan birikimlerinizi doğru kullanmanız ve doğru müşterilerle iletişime geçmenizi sağlamaktır. Yarkalarla başlayan küçük birikiminizin bir servete dönüşmesi ancak sizin göstereceğiniz hassasiyetle olacaktır. Bunun için de yarka yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız mutlaka işinizi özveri ile yapmış olmanız gerekiyor.

    BAŞARMANIN YOLU İŞE BAŞLAMAKTAN GEÇİYOR.
     
              Hangi işe başlarsanız başlayın içinizdeki heyecanı asla söndürmemeniz gerekiyor. Firmamız yarka tavuk fiyatları konusunda size sunacağı uygun çözümlerle birlikte bu işe başarmanın yolunun işe başlamaktan geçtiğini biliyoruz. Bunun içinde işe başlarken doğru adımları atabilmeniz için bilgili, ilgili ve heyecanlı olmanız da işin en keyifli halini oluşturacaktır.

               Firmamız üretmiş olduğu her türlü tavuk türünde hiçbir şekilde taviz vermeden 1. Kan üretim gerçekleştirir. Yarkalarımızın tamamı da aynı şekilde 1.kan ve yumurta veriminde yüksek olan bir ırktır. Alacağınız tavuklara genel olarak baktığınız zaman hepsinin bizim kümesinden gelmiş olduğu için büyüklü, küçüklü olmayacaktır. Tavuklarımızın tamamı hangi haftada hangi gramajda olmaları gerekiyorsa o şekilde teslim edilecektir.

              Firmamız yıllardır hizmet verdiği sektör içerisinde her zaman vizyonunu korumuş ve başarıya giden yolda da kalitesini her geçen gün artırmayı başarmıştır. Amacımız kalitemizi sizin kalitenizle birleştirerek yarka tavuk sektöründe en hızlı şekilde yolunuza devam etmenizi sağlamaktır. Yarka tavuk fiyatları sektörün olduğunca altında olduğundan dolayı size ekonomik çözümlerde sunmaktadır.
      

  • YARKA TAVUK


                Yarka Tavuğu piyasası her geçen gün büyümekle birlikte tavuk ve yumurta talebi de artan nüfus ve dengelli beslenmenin sağlık için ne kadar önemli olmasınız anlaşılmasıyla sürekli artmakta ve gelişmektedir.

                Nüfus artışı ve diğer faktörler ile birlikte artan taleple birlikte özellikle yumurta sektörü ve beyaz et sektörü son hızla gelişmekte, yeni kuruluşlar kurulmaktadır. Devletimizin özellikle hayvan ve hayvansal gıdaların üretimleri için verdiği destek ve hibelerde artınca bu sektörde yatırımcı ve girişimcilerin gözdesi haline geldi.
                Yarka ve yarka tavuğu, basit olarak tavuğun yumurtlama dönemine gelmiş haline denir. Yarka döneminin tavukçuluk sektörüne girenler için ekonomik anlamda çok iyi bir süreç içerisinde olduğunda tercih edilen yatırım şeklidir.

                Bu sektöre girmek isteyenler, tavukları civciv halinde alıp, yaklaşık, 18 ile 20 hafta bekledikten sonra yumurta almak yerine, yarka tavuğa yatırım yaparak, tavukları aldıktan 1-2 hafta içerisinde yumurta almaya başlayabilir ve  para kazanmaya başlarlar. Canlı tavuk piyasasında Çetinler Tavukçuluk olarak, sürekli büyümeye ve yatırımcı-girişimcilere destek olmaya, onların isteklerini karşılamaya çalışıyoruz.

                  Bizler sektöre girmek isteyen, küçük, orta ve büyük yatırımcı-girişimcilere en verimli ve yumurtlama seviyesine gelmiş olan yarka tavukları sağlıyoruz. Birçok farklı ırk üretimimiz bulunmakta. Sitemizde diğer sayfalarda bulunan Ataks, Lohman Brown, Organik yumurta tavukları adlı yazılarımızı inceleyerek, size en uygun olan ırkları seçebilir, yatırımlarınızı yaparak, kısa sürede para kazanmaya başlayabilirsiniz.

                   Unutmayınki, bitmeyen bir talebin olduğu bu sektörde, doğru şekilde işinizi yapmanızla birlikte çok iyi şekilde para kazanabilirsiniz.  Uzun zamandır Canlı tavuk sektöründe , sizlere en verimli ırklardan ve en verimli olan canlı tavukların toptan üretimini yapıyor ve sizlere bu konuda yardımcı oluyoruz. Şirket olarak, yatırımcı-girişimcilerimizle birlikte karşılıklı kazan-kazan modelini benimseyerek, bu sektörde en iyi şirketlerden birisi olmaya devam ediyoruz.




  • YARKA TAVUK



                  Tavuklar eti ve yumurtasından yararlanılan kümes hayvanlardır. Çağımızda gıda tüketimi denilince en çok tüketilenler gıdalardan biri de tavuk tüketimidir. İşlenmiş tavuk ve tavuk ürünlerini ele aldığımızda dünyada olduğu gibi ülkemizde de yüksek bir tüketim söz konusudur. Bunun yanı sıra tavuktan sağlanan yumurta ile de geniş bir Pazar ağı söz konusudur. Ülkemizde yaygınlaşan mesleklerden bir tanesi de doğal yumurta, organik yumurta ve gezen tavuk yumurtası ticareti olmuştur. Dünyanın çoğu yerinde et ve yumurtası için büyük çiftliklerde serbest olarak tavuk yetiştirilir. İyi bir tavuk yılda 250-300 arası yumurta verir. Tavuklar Aralık ve ocak aylarında tüy değiştirmelerinden sonra yumurtlamazlar. Yetişkin tavuklara ise genellikle ferik veya piliç adı verilir. Tavuklar eşelemeyi çok seveler ve bu yüzden bahçelerden uzak tutulmalıdır. Aksi takdirde bahçeye zarar verebilir. Belli bir olgunluğa ulaşmış tavuklar mısır, buğday ve ya yakaladıkları küçük böcek ve solucanlarla beslenirler. Civcivlerde büyüyünceye kadar mısır unu yerler. Horoz tarafından döllenmiş yumurtalardan ise civciv çıkar. Döllenmemiş yumurtalardan civciv çıkması beklenemez. Yumurta çok besleyici bir gıdadır Yumurtalıkta meydana gelen yumurta sarısı, yumurtalık kanalında üst kısımdan salgılanan yumurta akına bulanır. Aşağı inerken de üstü kireçlenir. Bu yumuşak kabuk havayla temas edince sertleşir ve bu şekilde yumurta meydana gelir. Tavuk bakımı çok ciddi bir iştir.  Hem tavuk hem de yumurtaların kalitelerinin artması bakımından aşılamalarının ve beslenmelerinin düzenli şekilde yapılması bakımlarına da hassasiyet göstermek gerekir.

               Yumurta tavuğu beslemek ticari bir hassasiyet gerektirir. Kümes tavukçuluğu daha az riskli olduğu için tercih edilse de salma tavukçuluk da pek çok ticari işletmenin tercih ettikleri bakım türüdür. Salgın hastalıklara karşı düzenli olarak aşılama yapmak gerekir.

                Asıl konumuz olan yarka tavuğunu ele almak gerekirse Yarka tavuğunun kelime anlamından önce yarka nedir ne anlama gelir onu ele almak gerekir yarka kelime olarak büyük piliç, yumurtlamak için yeterli yaşta olan genç dişi tavuk anlamına gelmektedir. Civciv olarak dünyaya gelen bir tavuğa yarka sıfatını vermek için 20 haftalık olması gerekmektedir. Yarka ve yarka tavuğu tavuğun yumurtlama dönemine gelmiş haline denilmektedir.
     
    Tavuk Beslemenin Püf Noktaları Nelerdir?

    Tavukların Bakım ve Beslenmesi

           Tavuk beslemede başarılı olmak bilmek için öncelli belseme ve bakıma çok dikkat etmek gerekir.  Hayvanlar en iyi ırklardan seçilmiş olsalar bile gerekli özen bakım ve besleme hassasiyeti gösterilmezse istenen verim alınamaz. Özellikle beslenme tavuk etinin ve tavuk yumurtasının kaliteli olması açısından çok önemlidir.  Tavukçuluk da en masraflı gider kalemi yem olmaktadır. Kazanç elde edebilmek için hem ekonomik olunmalı hem de gerekli beslenme kriterleri sağlanmalıdır. Yemin kalitesi ve dozu tavuğun etini ve yumurtasını etkilemektedir. Yem alırken kalitesi dikkatte alınmalı güvenilir bir marka tercih edilmelidir. Yem kokusuz, kuru ve tek örnek şeklinde olmalıdır.

            Tavuklar genellikle otla buldukları börtü ve böceklerle beslenirler. Tabi bunlar yeterli olmadığı için tahıllarla takviye edilir. Yemin yüzde 50'den fazlasını arpa, buğday, mısır gibi dane yemler, geri kalan kısmını ise soya küspesi, pamuk tohumu küspesi, yonca unu, balık unu, et-kemik unları gibi proteinli besinlerden oluşur. Bunlara ilave olarak tavuklara pelet ve granül yemi verilebilir. Bir tavuk günde yaklaşık olarak 110-1130 gram yem tüketir. Tabi bu durum tavuğun yem kalitesine, kümes şartlarına ve tavuğun yaşına göre farklılık gösterir. Yeni doğmuş civcivleri ele alacak olursak; civcivin vücut ısısını düzenlemesine ve serinletmesine en çok yardımcı olan sudur onun için doğduktan sonra hemen su verilmelidir. Sular her zaman temiz ve taze olmalıdır. Civcivlerin beslenmesine ilk günden itibaren enerji ve protein değeri yüksek besin maddelerinden oluşan yemler kullanılmalıdır. İlk 6 haftalık dönemde civciv yemi 6 ile 12 haftalık olduktan sonra piliç büyütme yemi, yumurtlamaya başladıktan sonra mutlaka yumurta tavuğu yemi verilmelidir. Etlik civcivlerde ilk 6 haftalık periyotta etlik civciv yem kullanılmalı sonrasında kesime kadar etlik piliç yem verilmesine dikkat edilmelidir. Piliçler sterse girebilmektedir yem değişiklikleri durumlarında onun için eski ve yeni yem karıştırılarak verilir. Yumurtlamaları için kümeslerde tutulan piliçlere yumurta tavuğu yemi verilmesi gerekir. Bu tavuklarda kabuk oluşabilmesi için yeterli derecede kalsiyuma ve ek vitaminlere ihtiyaç duyulur. Özellikle et ihtiyacını karşılamak için beslenen tavukların hızlı bir şekilde büyümesi isteniyorsa, besleyici değerleri yüksek yemler verilmelidir.

         Tavukların kalsiyum ihtiyaçlarını gidermek için kümese yumurta kabukları da konulabilir. Yine tavukların kireç ve sindirim ihtiyaçlarını karşılamak için tavuklara kireç ve küçük taş     parçaları verilebilir.

    TAVUK KÜMESLERİ NASIL OLMALIDIR?
     
              Tavuk bakımı kolaydır. Kümes ve ya etrafı telle çevrili küçük bir alan tavuk yetiştirmek için yeterlidir. Kümes yeri belirlenin arazinin tarıma uygun olmayan ve hafif eğimli arazi olması gerekmektedir. Tavuklar için hazırlanan kümes ne kadar iyi olursa hayvanlardan o derece verim alınır. Hazırlanan kümes bir avlunun için yer almalı ve tavukların rahat hareket edilmesi sağlanmalıdır. Tavukların eşeleneceği bir toprak parçası olmasında fayda var. Tavukların rahat hareket etmeleri için metrekareye en fazla 3 tavuk düşecek genişlikte ayarlanması gerekmektedir. Tavuklar aşırı sıcakta ve aşırı soğukta yaşamazlar onlar için en uygun değerler 18-22 °C arasıdır. Kümeslerin içi aydınlık olmalı ve direk gün ışığı almamalıdır. Tavuk için kümesin içinde bir tünek yapılmalıdır. Yine tavukların yumurtlaması için folluk yapılması gerekmektedir. Folluklarda dikkat edilmesi gerekenlerse bir tavuğun sığabileceği şekilde olmalıdır. Tavuk sayısına göre yemlik olmalıdır, suluklarda yeterli sayıda konulmalı, tavukların bulunduğu ortam havadar ve rutubetsiz olmalıdır. Kümese farklı hayvanlar sokulmamalı ve bakıcıdan başka kimse girmemelidir. Tavuklarda oluşan bir hastalık salgına dönüşebilir onun için çok dikkat edilmelidir.

             Gündüzlerini avluda, gecelerini kümeste tüneyerek geçiren tavuk için, kümesin içinde erişebileceği yükseklikte bir tünek yapılmalıdır. Ayrıca tavukların yumurtlaması için kümesin bir köşesine bol samandan oluşan yeterli miktarda folluklar da olmalıdır. Folluklar sadece bir tavuğun sığabileceği genişlikte, arkası ve yanları kapalı şekilde yapılmalıdır. Tavuk sayısına göre yemlik koyulmalı, suluklar da yeterli miktarda olmalıdır. Hayvanlar yemsiz ve susuz bırakılmamalıdır. Yemlerin depolanacağı yer havadar ve rutubetsiz olmalı, bozulmamaları için yaklaşık 2 metrelik ızgaralar üzerine yerleştirilmelidir.

              Kümese bakıcı haricinde kimse girmemelidir. Girerken ayaklar kireçli bir havuza batırılmalı ya da galoş giyilmelidir. Tavukların sağlığı kümese kuş, fare, kedi gibi hastalık taşıyan hayvanlar sokulmamalıdır. Ölen hayvanlar imha çukuruna gömülmeli ya da yakılarak çevreye hastalık bulaşması önlenmelidir. 


    Yarka Yumurta Tavuğu Özellikleri
     
    Atak
    Yumurta Üretimi
    % 50 Verim Yaşı    147 Gün
    % Pik Randyıman    95
    % 90 Üzerindeki Süre    16 - 18 Hafta
    % 80 Üzerindeki Süre    34 - 38 Hafta


    Tavuk Gün Yumurta Adedi
    72 Haftalık Dönemde    307 Adet
    Tavuk-Kümes Yumurta Adedi
    72 Haftalık Dönemde    304 Adet
    Tavuk-Kümes Yumurta Kütlesi
    72 Haftalık Dönemde    18,757 g
    Ortalama Yumurta Ağırlığı
    72 Haftalık Dönemde 62 g
     
    Lohman Brown


    16 -18. Hаftаlаr аrаsı yumurtlamaya başlarlar.
    Günde 80 – 100 gram аrаsı yem yemektedirler.
    Salma Tavukçulukta 1 tavuk yıldа 280-320 arası yumurta verir.
    Salma Tavukçulukta ki ömrü 3 yıldır.
    Lohmаn Brownlаrın ağırlığı 1,75-2,7 kg arasındadır.7
     
    Brown Nick
    % 50 verime ulaşma yaşı: 140-150 günler
    60. haftada yumurta üretimi: 239-249 adet
    80. haftada yumurta üretimi: 335-345 adet
    Yumurta Ağırlığı;
    Yaş/Hafta   -   gr/yumurta
    25  -  57-58
    40  -  63-64
    80  -  68-69
    Lohman
    16 -18. Haftalar arası yumurtlamaya başlarlar.
    Günde 80 – 100 gram arası yem yemektedirler.
    1 Tavuk yılda  280 – 320 arası yumurta vermektedir.
     
    Super Nick
    Yumurta verimi;
    % 50 verime ulaşma yaşı: 142-153 günler
    60. haftada yumurta üretimi: 239-249 adet
    80. haftada yumurta üretimi: 340-350 adet
     Yumurta Ağırlığı;
    Yaş/Hafta  -  gr/yumurta
    25  -  55-56
    40  -  62-63
    80  -  65-67
     
     
    Atabey
     
    Yumurta Üretimi


    % 50 Verim Yaşı    144 Gün
    % Pik Randyıman    96
    % 90 Üzerindeki Süre    18 - 20 Hafta
    % 80 Üzerindeki Süre    42 - 47 Hafta
    Tavuk-Gün Yumurta Adedi
    72 Haftalık Dönemde    314 Adet


    Tavuk-Kümes Yumurta Adedi
    72 Haftalık Dönemde    312 Adet
    Tavuk-Kümes Yumurta Kütlesi
    72 Haftalık Dönemde    20,039 g
    Ortalama Yumurta Ağırlığı
    72 Haftalık Dönemde    64,7 g
     
     
     
    Atak-S
    Yumurta Üretimi

    % 50 Verim Yaşı    144 Gün
    % Pik Randyıman    96
    % 90 Üzerindeki Süre    18 - 20 Hafta
    % 80 Üzerindeki Süre    42 - 47 Hafta

    Tavuk-Gün Yumurta Adedi

    72 Haftalık Dönemde    314 Adet
    Tavuk-Kümes Yumurta Adedi
    72 Haftalık Dönemde    312 Adet
    Tavuk-Kümes Yumurta Kütlesi
    72 Haftalık Dönemde    20,039 g
     
     
     

  • YARKA TAVUK



             Türkiye ticarette pek çok alanda söz sahibi olmayı sürdürüyor bu anlamda da hızlı bir şekilde büyüyen gelir kaynaklarından birisi tavukçuluk sektörü. Bu sektöre girmekteki amacın daha fazla kar elde etmek olduğu için mutlaka sektöre de hâkim olmak gibi bir durum söz konusu.  Tavukların bir canlı olduğunun unutulmaması ve onlarında belli hassas dönemlerinin olduğunun bilinmesi gerekir. Bu nedenle de her tavuğun mutlaka belli standartlarda büyütülüyor ve besleniyor olması gerekir.

            Tavukçulukta sağlanacak kar üretimin genişliğine bağlıdır. Bu anlamda istenirse etinden, yumurtasından ve civcivinden istifade edilebilmektedir. Tavukçuluk aslında yalnızca kar amacı gütmek için değil aynı zamanda doğal yollardan yumurta alımı ve tüketimi içinde yapılabilir.

            Türkiye tavukçuluk sektörü ile ilgili olarak dünya ile kıyaslandığında dördüncü sırada yer alır. Bu da gerçek anlamda modernlikten ve kümes hayvanlığı konusunda bilgi sahibi olmaktan kaynaklanır.  Bugün eğer ki ülkemiz 45 ülkeye tavuk eti satabiliyor, 19 ülkeye yumurta ihraç edebiliyorsa bu sektörde verimliliği sağlayabilmesinden ve ürünlerini doğru bir şekilde pazarlayabilmesinden kaynaklanmıştır.  Bu aslında yalnızca tavukçuluk sektörü için değil hangi sektörün içerisindeyseniz de daha verimli nasıl olunabilir bunun araştırmasını ve incelemesini yaparak büyümek şeklinde değerlendirilebilir.

             Ülkemizde tavukçuluk sektörü denildiğinde geniş bir ağ karşımıza çıkıyor ancak verimli bir yol nasıl izlenmeli denildiğinde ise karşımıza yarka tavuğu yetiştiriciliği çıkıyor. Çünkü yarka tavuğu etinden faydalanılmasının yanı sıra ciddi bir yumurta tavuğudur. Yarka tavuğu beslemeye başladığınızda tavuk 18. Haftaya geldiğinde yumurtasını almaya başlarsınız. Bu da demek oluyor ki 4,5 aylık bir süre sonunda artık kazanmaya başlayacaksınız. Ancak bu kazanç 20. Haftaya geldiğinizde daha fazla olacaktır. Peki, 20 haftalık bir süre içerisinde para kazanmaya başlayacağınız bir işte yatırım yapmak istemez misiniz?

             İşte bunun için yapmanız gereken şey civciv satın almaktır. Dolayısıyla alacağınız ve besleyeceğiniz civciv 20. Hafta sonrasında artık sizi kara geçirmeye başlayacaktır. Tavukçuluk sektörüne girmeyi düşünen bazı girişimcilerin bunu yumurta alarak yapmayı tercih ettiklerini görebiliyoruz ancak bu yöntemde zaman kaybı olacağından çok fazla tavsiye edilmez. Kısacası kuluçka dönemine ayıracağınız zamanı aldığınız civcivleri büyüterek geçirebilirsiniz.

            Yarka tavuğunun yumurtacılık sektörü içerisinde çok fazla tercih edilmesinin nedenlerinden bir tanesi de bu tavuğun ömrünün ve yumurtlama süresinin 3-4 yıl düzenli olmasındandır. Bir yarka tavuğu 1 yılda ortalama olarak 300-500 tane yumurta verebilecek kapasiteye sahiptir. Buradan yola çıkacak olursak şöyle söyleyebiliriz. Bir yarka tavuğu neredeyse her gün yumurtlar.

            Tavukçuluk ve yumurta sektörünün desteklenmesi ve bu sektörlerde daha fazla kazanmanın yolu tavuğunuz için uygun yemi bulmaktır. Normalde sağlıklı bir üretim gerçekleştirilmek isteniyorsa yumurta ve tavukçuluk ile uğraşan kişilerin kendi yemlerini üretmesi gerekir. Ancak bunun imkanlar dahilinde olduğunu düşünürsek her yumurta ve tavuk üreticisi de yem sektörüne girmeyi düşünmez. Sektöre girmeden önce size tavsiyem tavuklarınızın sayısı ve yıllık olarak yiyecekleri yem miktarının belirlenerek hesaplanmasıdır. Bu sayede en uygun yemi temin edebilme imkanınız olacaktır. 

           Tavukçulukta dikkat edilmesi gereken hususlar çok fazla olabilir. Örneğin tavukların yemlerinden bahsettik ancak bu yemlerin konulabilmesi içinde follukların en verimli şekilde ayarlanması gerekir. Bunun için tercih edilecek olan sayının belirlenmesi şarttır. Burada hesaplama yapılırken 5 tavuk için 1 adet folluk şeklinde hesaplama yapılması doğru olandır. Tavuklarınızın kalacakları yerin ise sayısına göre büyük ya da küçük olması gerekir.

           Yukarıda belirtilmiş olan önemli hususlar dahilinde yarka tavuğu, yumurta üretimi gerçekleştirilmiş olursa sağlıklı bir yol izlenmiş olur.
      


  • Yarka Tavuk Yetiştiriciliği Hakkında Genel Bilgiler
     
                  Tavukçuluk sektöründe yarka denilen tavuk 16-17 haftalık piliçlerden oluşur. Bu sektör içerisinde yaş olarak en uygun tavuk şeklidir. 16 haftalık olan piliç yani yarkanın aşı programı sonlandırılmış olur ve yumurta vermeye hazır hale gelmiştir. Bu süreçten sonra doğru olarak yetiştirilmiş bir yarka tavuğu 15 ile 30 gün aralığında yumurta vermeye başlayacaktır. Bunun yanında tüketicilerin ve aracıların dikkat etmesi gereken en önemli husus kimi tavukların yarka adı altında piyasaya sürülmek istenmesidir. Bu tavuklar 16 haftalık denilerek aslında çok küçük olan ve aşılaması durdurulmuş, merdiven altı diye tabir edilen üretim şekliyle satılan tavuklardır. Bu tarz tavukları almamak adına ucuza kaçılmaması gerekir fiyatı daha ucuz diye alınan tavuklar yumurtadan kesilmiş çıkma tavuklar diye tabir edilir ve bunların geri dönüşü yoktur.

                   Piyasa bu tarz satış yapan çok yer mevcuttur almak ve yetiştirmek isteyen kişilerin mutlaka çok iyi bir araştırma yapmaları gerekir tavuk temininde bilindik ve güvenilir yerlerin önemi çok büyüktür. Bu tarz tavukları aldığınızda bir süre sonra kendilerini belli ederler ve yumurta alamazsınız boşuna emek ve zaman harcamış olursunuz. Sizin için bir de maliyet oluşturur vereceğiniz yemler boşa gider yapılan tüm masraflardan ve hazırlıklardan sonuç elde edemezsiniz. Merdiven altı üretim yapan yerlerden yarka diye alınan tavuklarınız bir süre sonra ölmeye başlar ve ne yaparsanız yapın onları kurtaramazsınız. Bu tarz tavukların belli bir yetiştirilme şekli vardır. Doğru şartlarda yetiştirilmesine çok özen gösterilir. Yarka tavuğu alırken kontrol edin ve tam gramajına geldiğine emin olduktan sonra ve 16-18 haftalık arası olduğuna inandıktan sonra almanız gerekir. Rastgele yetiştirilen aşısız, ikinci kan, ve gramajı düşük tavuk ve yarkalara yaklaşmayın. Tavukçuluk sektörü ekonomik uğraşı alanlarının arasında önemli bir yer tutmaktadır. Dünyada ve ülkemizde son zamanlar çok gelişmiştir. Özellikle gelişmiş ülkelerde tavukçuluk modern tesislerle birlikte hızlı bir gelişim sürecine girmiştir. Tavuk yetiştiriciliği genellikle büyükşehirlerin yakınlarında yapılmaktadır hem hızlı taşımacılık hem maliyeti kısma adına bu yöntem yetiştiricilere çok cazip gelmektedir. Tavuk yetiştiriciliği hem ticari olarak hem de bireysel ihtiyacı karşılamaya yönelik devam etmektedir. Kendi bahçelerin ve küçük kümeslerinde yetiştiren insanların sayısı da bir hayli fazladır. Tabi büyük şehirlerde böyle bir durum söz konusu değildir istenen tavuk ve tavuk ürünleri büyük marketlerden temin edilmektedir. Hem ticari olarak hem de bireysel olarak yarka tavuğu yetiştirmenin altın kuralı iyi ve sağlıklı civcivlerin elde edilmesiyle mümkündür. Sıralama çok basittir sağlıklı civciv sağlıklı piliç elde etmenizi sağlar sağlıklı piliçlerde size sağlıklı tavuklar olarak geri döner. Bu işin içindeyseniz sağlıklı civcivleri bulmanız güvenilir ve emin olduğunuz yerlerden temin etmeniz gerekir. Seçmiş olduğunuz civcivlerin hepsi tek örnek olmalı ve aynı yaşta olmalıdır. Civcivleri yetiştirirken en önemli husus bakım ve büyütme tekniklerini özen gösterilmesidir. Kaliteli tavuk yetiştirmek için civciv, piliç ve tavuk aşamalarında çok özen gösterilmeli bakım, beslenme ve büyütme tekniklerini eksiksiz yerine getirilmelidir. Kuluçkadan çıkan civcivlerin çevre koşullarına ayak uydurmaları çok zordur bunun için civcivlerin ilk haftalarından özel bir bakım uygulanması gerekir. Hayvanların kümese almadan önce kümeslerin özenle hazırlanması ve civcivlere uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Elinizde bulunan piliçler kümes içersinde yumurtlamaya alınacaksa mevcut kümese herhangi bir başka piliç getirilmeyecek temizlemeye gerek yoktur. Şayet elinizdeki yarka tavukları için başka bir alan düşünüyorsanız ve mevcut kümeste yeni piliç yetiştirilecekse tavukları geçireceğiniz kümesin önceden bakımının yapılması gerekmektedir. Birkaç hafta önceden kümes dezenfekte edilmeli ve tavuklar için tüm yerler hazırlanmalıdır. Temizlenen kümes içersinde yeni altlık hazırlanmalı küflenmeye karşı önlem alınmalıdır. Hazırlanan altlıkların boyu kış aylarında 10 cm yaz aylarında 7.5 cm olmalıdır.  Yine yarkalar gelmeden önce folluklar hazır tutulmalı içerleri temizlenmelidir. Follukları önceden hazırlamak tavukların alışma süresini hızlandırır kırık ve kirli yumurta sayısını azaltır. Yarka tavuklarını yeni kümeslerine geçirmeden önce mutlaka yemlik ve suluklarının hazır olması, eksik ve kırık olan yerlerin tamir ve bakımının yapılması, varsa otomatik yemlik ve sulukların tam olarak çalışıp çalışmadığının kontrolünün yapılması gerekmektedir. Yarka tavuklarının alanlarında yer alan muslukların ve su düzeylerinin kontrolü de çok önemlidir.

                 Yarka tavuklarının yetiştirilmesine sürü yönetiminin de çok büyük bir önemi vardır günümüzde modern tesisleşme ile kümesler çok büyük hale gelmiştir bu neden kümesler bölümler halinde olmalı ve her bölüme en fazla 1000 tavuk yerleştirilmelidir. Kümesler içerisindeki nem durumu, havalandırma sık sık kontrol edilmelidir. Kaliteli yumurtalar elde edilmek isteniyorsa ve yumurtalara bir zarar gelmemesi adına follukları sıklıkla kontrol edilip yumurtaların sürekli toplanması gerekir. Folluklar yumurta toplandıktan sonra geceleri kapatılmalı sabah tavuklar yumurtlamadan önce tekrar açılmalıdır. Yumurtların toplama, yıkıma ve sınıflandırılmasına da çok dikkat edilmelidir. Yarka tavuğu yetiştiriciliği çok büyük bir özen ve emek istemektedir. 


Site ici arama